Güncel Haber

Bayraktar TB3, havada buluşmak için hazır: Teker kesti!

Türkiye tarafından ulusal ve özgün bir formda geliştirilen Bayraktar TB3 SİHA, gökyüzüne yükselebilmek için heyecanlı bekleyiş içerisinde!

BAYKAR tarafından geliştirilen Bayraktar TB3 SİHA, teker kesme testini muvaffakiyetle tamamladı. Bu test, Bayraktar TB3’ün birinci uçuşuna giden yolda değerli bir adım oldu.

BAYKAR, testi toplumsal medya platformu üzerinden paylaştı ve “Kanatlanmaya hazırız! Bayraktar TB3 SİHA teker kesme testini muvaffakiyetle tamamladı.” sözlerine yer verdi.

Bayraktar TB3 SİHA

Bayraktar TB3, Türkiye’nin birinci amfibi gemisi ANADOLU için üretilmektedir. Katlanabilir kanatlara, SATCOM yararlı yüküne, 1450 kg kalkış yüküne, 24 saat havada kalma mühletine, 6 adet silah istasyonuna ve yüksek irtifada misyon yapabilme yeteneğine sahip olacak.

Baykar Yönetim Kurulu Lideri Selçuk Bayraktar, Bayraktar TB3’ün özelliklerini daha evvel açıklamış ve “Bayraktar TB3 ile bir uçak gemisinin üzerine inen ve bu sınıfta eşi olmayan bir uçak geliştiriyoruz. Kanatları katlanabilir, uçak gemisine inebilir, daha ağır mühimmatlar taşıyabilir.” demişti.

Bayraktar TB3, Bayraktar TB2 ve ANKA ortasında bir pozisyonda olması beklenmektedir. ANADOLU LHD Gemisi’nde gerçekleştirilecek kimi modifikasyonlar ile Bayraktar TB3 için hazırlıklar yapılacak.

Bu modifikasyonlar sayesinde ANADOLU LHD Gemisi, BAYKAR Savunma tarafından üretilen Bayraktar TB3 için uçuş operasyonlarına uygun hale getirilecektir.

Bayraktar TB3’ün, ROKETSAN tarafından geliştirilen L-UMTAS Anti-Tank Güdümlü Füze (ATGM) sistemini kullanabilecek kapasitede olması planlanmaktadır. Ayrıyeten, SİHA’nın TEI üretimi ulusal bir motor kullanacağı bilinmektedir.

2023 yılında gökyüzü ile buluşması planlanan Bayraktar TB3, TCG ANADOLU’da 30 ila 40 adet konuşlandırılması planlanmaktadır. Bayraktar TB3 SİHA, Anadolu gemisinin güvertesini kullanarak STOBAR tipi iniş-kalkış yapabilecektir.

Ayrıca, TCG ANADOLU’ya entegre edilecek komuta merkezi ile tıpkı anda en az 10 adet Bayraktar TB3 SİHA’nın operasyonlarda kullanılabileceği söz edilmektedir.

Amfibi atak gemilerinden kalkış yapabilen ve 24 saatten daha uzun müddet havada kalabilen TB3, keşif, maksat işaretlemesi ve yakın hava takviyesi üzere misyonları yerine getirebilecek. Bu özellikleri sayesinde, Bayraktar TB3, bu sınıftaki gemiler için yeni bir alternatif olarak kıymetlendirilebilir.

Bayraktar TB3, görüş sınırı ötesi haberleşme kabiliyetine sahip olacak ve bu sayede uzak aralardan denetim edilebilecektir. Bu özellikleri sayesinde keşif, istihbarat ve akıllı mühimmatlarının taşınması üzere misyonları gerçekleştirerek Türkiye’nin caydırıcılığına katkı sağlayacaktır.

Bir yanıt yazın