Şeker Hastalığı Olan Askerlik Yapabilir Mi?
Şeker hastalığı olarak da bilinen diabetes melitusun iki tane çeşidi vardır. Şeker hastalığının olgularının yüzde doksanını ikinci tıp geriye kalan yüzde onluk kısmını da birinci cins göstermektedir. Birinci cins şeker hastalığı 35 yaş altı çocuklar ve gençlerde görülmektedir. İkinci cins şeker hastalığı ise genel olarak 35 yaş üstü erişken bireylerde görülmektedir. Birinci tip şeker hastalığına sahip bireyler genel olarak zayıf bireylerdir. İkinci tip şeker hastaları ise yüzde elli oranda obezdir ya da fazlası ile şişmandır.
Şeker Hastalığı Askerliğe Mahzur Mi?
Bir bireye şeker hastalığı teşhisi konulduktan sonra ömrünü bir tertibe sokması gerekir. Doktor tarafından diyet verildiyse diyetini ve ilaçlarını tam vaktinde almalı ve uygulamalıdır. Genel olarak diyabet hastaları günde 3 ana 3 orta olmak üzere diyetlerini uygulamaktadırlar. Görüldüğü üzere diyabet yani halk ortasındaki ismi ile şeker hastalığı teşhisi konmuş bireyler daha kaliteli bir ömür sürdürmelidir. Bu yüzden rastgele bir doktor muayenesinde birinci ya da ikinci tipten şeker hastalığı saptanmış asker adayları askerlik yapamazlar.
Birinci çeşitten şeker hastası olan bireyler bilhassa bedenlerindeki insülin azlığından ötürü günde 4 sefer insülin desteği yapmak zorundadırlar. Bu cins hastalarda kan şekeri oynaktır. Kan şekerinin bu ani düşüp yükselmesi ise gündelik hayatlarında badire yaşamalarına sebep olmaktadır. Bu yüzden askeri şartlarda bu sistemi devam ettiremeyeceklerinden dolay şeker hastalığı askerliğe manidir.
İkinci çeşitten şeker hastalığına sahip olan hastalarda ise böbrekler, kolestrol yüksekliği ve kalp sistemi üzere yan tesirlerin her an baş göstermesi sebebi ile bu hastalarda hayatlarını tertipli hale getirmelidirler. Bu tıp hastalarda başlarda diyet uygulayıp ilaç kullansalar da bir mühlet sonra insülin desteği almaya başlarlar. Bu yüzdendir ki bilhassa ikinci cinsten teşhis konmuş olan şeker hastaları askerlik katiyen yapamazlar.
Birinci ve ikinci tip şeker hastası hastalığından haberdar ama şimdi teşhis konmamış ise askerlik şubesine başvurmasının akabinde gerekli incelemelerden çabucak sonra askeri hastaneye yatırılır ve askerlik yapamaz raporu verilir. Adaylar şeker hastalığına sahip ise askeri bir hastanede yapılacak muayeneler sonucunda ortaya daha net sonuçlar çıkmaktadır.
İkinci cinsten bir şeker hastalığı olan erişkinlerde ise istisnai bir durum kelam konusu olmaktadır. Diyabeti olan erişkin birey hastalığı ortaya çıkmadan evvel halk ortasında saklı şekerde denilen bir devirden geçer. Bu devir şeker hastalığına nazaran daha hafif bir periyottur. Bu türlü bir devirde yani kapalı şekerin olduğu devirlerde bireyler askerlik yapmaktadırlar. Lakin bir ve ikinci çeşitten şeker hastalığı olan bireyler askerlik yapamamaktadırlar.