Güncel Haber

Astım Hastalığı Polisliğe Engel mi?

Polis alımı için sıhhat raporu aldırılmaktadır ve süreçler Emniyet Teşkilatı Sıhhat Yönetmeliği’ne nazaran yapılmaktadır lakin astımlı olup polis olmak isteyenler, astım hastalığı polisliğe mani mi sorusunu sıklıkla sormaktadır. Bilindiği üzere astım hastaları vakit zaman teneffüs zahmeti çekebilmektedir. Alerjik astım ise bahar ve yaz mevsimlerinde görülmektedir. Alerjik nezlenin tedavi edilmemesi durumunda astım hastalığına neden olabilmektedir. Astım hastalarında ekseriyetle kuru krizler halinde öksürük olmakta, bu durum hastanın gece uykudan uyanması ile sonuçlanabilmektedir. Hırıltılı teneffüsle kendini gösteren astımda göğüste tıkanıklık ve sıkışma hissini nefes darlığı takip etmektedir. Astımlılarda, soğuk alıp verirken ıslık sesine misal bir ses duyulmaktadır. Astım hastalığı, polisliğe pürüz bir hastalıktır. Hatta hafif intermittan astım, hafif persistan astım, orta persistan astım, astım (kronik persistan astım ve kronik bronşit de polis adaylığından elenme nedenleri ortasındadır.

Astım Hastaları Polislik Yapabilir mi?

Polis adaylarının intibak sırasında muayene edildiği bilinmektedir. Muayene anında astım belirtilerinin görülmesi elenmenin nedenlerinden biridir. Astımlı polis adayı hastaneye sevk edilmekte ve adaylığı sona erdirilmektedir. Birçok astım cinsinin kesin tedavisi yoktur lakin astım düzeyine nazaran kimi değişikliklerin görülmesi mümkündür. Astım hastalığı polisliğe mani mi sorusunu soran adaylara verilecek karşılık çok nettir. Alerjik astım hastalığına sahip olanların durumu, muayene sırasında net olarak görülmektedir. Bu durumda olan adayların onay raporu alması kelam konusu değildir. Lakin kronik alerjik hastalığında durum farklıdır. Kronik alerjikte ilaç kullanımına gerek duyulmamaktadır. Ayrıyeten bu cins bir hastalığın muayene sırasında belirti göstermemesi de mümkündür. En değerli sorun ise mülakat basamağında çekilen nefes darlığıdır. Nefes darlığı olanların mülakat basamağını geçmeleri zordur. Polis adayları teneffüs testinden geçmektedir ve kronik alerjik hastalarının bu esnada sorun yaşamamaları, elenmelerini engellemektedir.

Astımlılar Polis Olabilir mi?

İlaç kullanmayan, sırf yeme içme nedeni ile nefes darlığı çekenlerin durumu da farklıdır. Bu şahıslar ilaç kullanmadığı için astım hastalığının ortaya çıkması zordur. Fakat bu durum muayene basamağında bildirilmelidir. Astım hastalığı polisliğe mahzur mi denildiğinde bilhassa kronik astım hastalığı olan adayların, sıhhat muayeneleri sırasında elenebileceğini bilmelerinde fayda vardır.

Polis adayları Emniyet Genel Müdürlüğü’nün belirlemiş olduğu yönetmeliğe nazaran mesleğe alınır ve bu yönetmelikte astım hastalığı polislik mesleğine pürüz oluşturmaktadır. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün belirlemiş olduğu yönetmelikte bulunan A kısmı ikinci unsur ç bendine astım hastalığı, yönetmeliğin B kısmı üçüncü unsuru a bendinde bulunan hafif semptomlu astım ve yönetmelikte bulunan C kısmı üçüncü husus a bendine nazaran orta semptomlu astım hastalığı polislik mesleğine alımlarda adaylara pürüz çıkarmaktadır. Bu hususların yanı sıra bronsal, alerjik, kronik astım ve KOAH hastalığı da polislik mesleğine direkt olarak mahzur olmaktadır.

Bir yanıt yazın