Güncel Haber

Türkiye lisansla S-80 denizaltısı üretecek iddiası doğru mu?

Türkiye’nin S-80 denizaltısını lisans altında üreteceği argümanı toplumsal medyada dolaşmaya başladı. Bu sav, Türkiye’nin halihazırda 2 farklı denizaltı projesi yürüttüğünü göz önünde bulundurarak değerlendirilmelidir. Birinci proje olan Yeni Kuşak Denizaltı Projesi (YTDP) kapsamında 6 adet Reis Sınıfı Denizaltı’nın Gölcük Tersane Komutanlığı’nda inşa edilmesi planlanıyor. Bu proje Türkiye’nin özgün denizaltılarını üreteceği bir teşebbüstür. Öbür bir proje ise MİLDEN olarak bilinen ve Türkiye’nin yerli ve ulusal statüde denizaltı platformu tasarlayıp üreteceği bir proje.

Bu argümanın gündeme gelmesiyle birlikte Türkiye ve İspanya’nın İspanyol Navantia’nın inşa ettiği S-80 denizaltısında birlikte çalışma kararı aldığına dair haberler de yayıldı. Bu işbirliği doğrultusunda denizaltıların firmanın lisansı altında Türkiye’de inşa edilmesi planlanıyor. Milli Savunma Bakanlığı ve Savunma Sanayii Başkanlığı, Yeni Tip Denizaltı ve MİLDEN projeleriyle yeni denizaltıların tedarikini sağlıyor. Yeni denizaltıların inşa faaliyetleriyle paralel olarak, mevcut denizaltıların idamesi ve yeni yetenekler kazandırılması için STM ana yükleniciliğinde modernizasyon faaliyetleri de sürdürülüyor.

Yeni Tip Denizaltı Projesi, Alman TKMS firması ile Savunma Sanayii Başkanlığı ortasında yürürlüğe giren bir muahede çerçevesinde yürütülüyor. Proje kapsamında Gölcük Tersane Komutanlığı’nda 6 adet Reis Sınıfı Denizaltı inşa ediliyor. Alman TKMS firması ile yapılan mutabakat çerçevesinde %80’lik yüksek yerlilik oranıyla Gölcük’te inşa edilen birinci Reis Sınıfı Denizaltı olan TCG PİRİREİS (S-300)’in, bu yıl içerisinde Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilmesi bekleniyor.

MİLDEN projesi ise Ulusal Gemi (MİLGEM) Projesi’nin denizaltılara uyarlanmış versiyonu olarak kabul edilebilir. MİLDEN, Türkiye’nin birinci kere yerli ve ulusal statüde bir denizaltı platformu tasarlayıp üretmesini sağlayacak. Yaklaşık 2 bin 700 ton deplasmana, 80 metre üzerinde boya ve havadan bağımsız tahrik sistemine sahip dizel-elektrik bir denizaltı olarak tasarlanan MİLDEN’in birinci denizaltısının 2030’dan evvel Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilmesi bekleniyor. Birinci denizaltının teslim edilmesiyle birlikte MİLDEN, envanterdeki mevcut denizaltılara kıyasla çok daha gelişmiş sensörlere ve daha fazla silah yüküne sahip olacak. Bu proje Türk savunma sanayiinin gelişimi ismine büyük bir adım olarak kıymetlendirilmektedir.

Bir yanıt yazın