Güncel Haber

KAAN Savaş Uçağı, Hızlı Taksi Test Dönemine Giriyor

Türkiye’nin ulusal savaş uçağı KAAN’ın geliştirme çalışmaları süratle devam ediyor. KAAN, uygun iniş kadrolarının yakında monte edilmesi planlanıyor.

KAAN, bu yılın birinci uçuşuna gerçek ilerleyen kritik kademelerden birini muvaffakiyetle tamamladı. Tam uzunluk statik testinde, KAAN üzerine uygulanan yüklemeler karşısında dayanıklılığını kanıtladı. Süratli taksi testlerine Aralık ayının başında başlanması hedeflenen KAAN, birinci uçuşa yanlışsız adım adım ilerliyor. TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, TUSAŞ projelerinin geldiği son noktaya değindi.

Temel Kotil, HÜRJET isimli jet eğitim uçağının birinci uçuşunu gerçekleştirmesinin ve akabinde 32. başarılı uçuşunu yapmasının Cumhuriyet için büyük bir katkı sağladığını belirtti. Kotil, “Bu jet uçağı, yakında süpersonik süratlerde uçacak ve jet motorlarına sahip olacak. İkinci etap yanma odasını da muvaffakiyetle çalıştırdı.” dedi.

Kotil, GÖKBEY helikopterinin akabinde bu yıl 11 tonluk ATAK-2 helikopterini de havalandırdıklarını hatırlattı. Kotil, “ATAK-2 hala uçuyor. Apache helikopteri Amerikalıların, Mi-28 helikopteri Rusların, bizim ise ATAK-2’miz var. Şimdi isim verilmedi. Sayın Cumhurbaşkanı isimleri teslimat yakın olduğunda belirleyecek. Ayrıyeten ek siparişler aldık.” formunda konuştu.

KAAN, Dayanıklılık Testini Geçti

Kotil, KAAN projesinin en değerli gündemleri olduğunun altını çizerken, “KAAN’ın bu yıl sonunda uçmasını umuyoruz. Bu yüzden büyük bir özveriyle çalışıyoruz. Bu sabah şirkete geldiğimde KAAN’ı ziyaret ettim, artık bir gelenek haline geldi. Güzel gidiyor, inşallah yıl sonunda kelam verdiğimizi tutarız. Statik testleri ve direnç testlerini muvaffakiyetle geçti. Şu anda ekstra ekipmanlar yerleştiriliyor. İniş kadroları takılmak üzere. Daha evvel kadroları vardı, lakin bu defa uçacak kadrolar monte edilecek. Hedefimiz, KAAN’ı 100. yıl kutlamalarımızda gökyüzünde görmek.” formunda konuştu.

“Kesinlikle Başarılı Olması Gerekiyor”

Temel Kotil, savunmada stratejik bir varlık olarak sınıflandırılan eserlerin yerine öteki bir şeyin geçemeyeceğini vurgulayarak, KAAN üzere bir eserin yerli ve ulusal olmasının mecburî olduğunu belirtti.

KAAN’ın motorunun ve fırlatma koltuğunun şimdi yerli olmadığını söyleyen Kotil, fakat bunların 2028 yılında Hava Kuvvetlerine 20 uçak teslim edilirken yerli eserlere dönüşeceğini belirtti.

KAAN-Savaş-Uçağı

Kotil, iniş grubunun pratik olarak üretildiğini lakin uçacak ekibin yine üretilip test edilmesi gerektiğini lisana getirerek, güç dağıtım sisteminin İzmir’deki bir firmada üretildiğini söyledi.

Kotil, espri yaparak, “Gördüğümüz her şeyi ‘senin yüzünden uçmazsa’ diye sıkıştırıyoruz.” dedi ve tüm firmalara ve TUSAŞ çalışanlarına “bu projeyi yapmaya odaklanın” dediklerini ve kısa müddette büyük bir iş başardıklarını vurguladı.

Bakan Mehmet Şimşek ile 6. Kuşak Uçak Diyalogu

Temel Kotil, kendilerinden 6. jenerasyon bir savaş uçağı beklediklerini belirterek, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile yaşadıkları diyalogu anlattı:

İlk taksi yaptığımızda bir Yunan televizyonunda şöyle bir yorum vardı: “Türkler tahminen bunu bitiremeyebilir lakin bunu yapacak altyapıya sahipler.” Aslında burada değerli olan, 6800 parlak mühendisimiz, bir o kadar teknisyenimiz ve 15 bin kişilik takımımızdır. Gerisi esasen hallolur.”


Bir yanıt yazın